Uitgeven?

Natuurlijk heb ik het regelmatig over het schrijven van boeken. Thuis, bij familie, op het werk. Mensen in mijn omgeving stellen dan de vraag of ik het boek ook wil uitgegeven? Zo ja, wanneer? Hoe gaat het boek heten, wanneer mogen wij het lezen? Antwoorden die ik toen niet zo snel had, maar wel mijn gedachtenstroom hebben beïnvloed. Wil ik het wel uitgeven, is het goed genoeg? De gedachte dat uitgeven een mogelijkheid kon zijn kon ik niet meer van me afzetten. Hoe meer ik er over nadacht hoe meer ik vond dat het idee om het boek uit te geven een natuurlijk vervolg moest zijn.

Ik ging op zoek naar mogelijkheden om het uit te geven. Informatie genoeg. Diverse uitgevers werden op internet gevonden. Je kunt een manuscript insturen.  Iemand bij de uitgever leest het manuscript. Als de uitgever het wil uitgeven dan nemen ze contact met je op. Vinden ze het niets, dan krijg je het zonder commentaar retour. Het is dan gissen naar de reden van afwijzing.
Het idee dat een willekeurig iemand het boek zou lezen en wellicht zou afwijzen stond me niet aan. Bovendien hoorde ik van verschillende kanten dat er zoveel manuscripten zijn dat niet alles door juiste persoon gelezen wordt. Het kan dus zomaar zo zijn dat jouw boek afgewezen wordt omdat het beoordeeld is door iemand die dat onvoldoende in de vingers heeft. Hoe dan wel?


Ik heb gekozen om een uitgever te benaderen en een eerste manuscriptbeoordeling te vragen. Dit was een hele goede keuze. De uitgever die ik benaderde was zeer positief en gaf in de beoordeling vele tips en aanwijzingen hoe ik het manuscript kon verbeteren.

De verbeteringen op de pagina's die ik ingestuurd had, heb ik natuurlijk aangebracht en nu is het de vraag of ik met al haar aanwijzingen het boek opnieuw ga lezen en verbeteren. Opnieuw lezen en weer verbeteren zie ik niet zo zitten. Niet uit luiheid. Maar opnieuw lezen en verbeteren heb ik al vele malen gedaan. Elke keer verbeter ik de tekst, gewoon omdat ik vind dat het net even anders moet. De kans dat ik er heel veel fouten uithaal is niet meer zo groot, ik lees er gewoon overheen. Wat dan wel? Nou daar ben ik nog niet helemaal over uit.

Uitgeven. Wouw!

 


UA-36289607-1