Hoe ontstaat een boek?

Ik ben begonnen met schrijven in 2007. Het was een periode dat mijn hoofd overliep met ideeën, gedachten en verhalen. Zo uit het niets ben ik achter de computer gaan zitten. Mijn verhaal begon nog net niet met "er was eens". Ik had geen duidelijke verhaallijn. Geen hoofdpersonen, geen plaats waar het allemaal ging gebeuren.

Op het moment dat ik begon te schrijven (typen) vloeide het verhaal uit mijn handen. Als ik het met iemand over het schrijven van een boek had, dan kwamen altijd weer nieuwe ideeën naar boven borrelen. Vaak wist ik als ik achter de computer ging zitten nog niet hoe het verhaal zou gaan. Ik beleefde achter het toetsenbord een volkomen nieuwe wereld, een verhaal dat ik vooraf niet bedacht had. Ik schreef over een jonge vrouw. Hoe meer ik schreef, hoe meer het verhaal loskwam. Ik zag al snel in dat een verhaal zo uit de losse pols niet echt handig is. Wie is die vrouw, waar woont ze, wat voor kleding heeft ze aan, wat eet ze, is ze alleen, wie ontmoet ze. Haar persoonlijkheid ontwikkelde zich. Welke vragen, angsten, verlangens heeft ze? Ik deed lange tijd over het uitzetten van de verhaallijn. Een verhaallijn die nog een aantal keren aangepast werd. Alles wat ik tot dan geschreven had moest dan vaak voor een groot deel herschreven worden.

Ik besefte me dat er ook sprake moet zijn van een goede samenhang tussen het begin en het eind van het boek, het verhaal moet kloppen. Opeens besefte ik me ook dat ik voor het schrijven van een boek ook kennis nodig heb.

Hoe snel loopt iemand; op verharde weg, op zand, in de bergen. Wat doet wind met je en kou? Hoe snel vaart een schip, welke onderdelen heeft een schip? Een ware zoektocht ook naar namen, namen voor mensen, dieren en al dan niet zelfverzonnen etenswaren enzovoort. Namen moeten ook iets uitdragen. Je hebt dappere namen, laffe namen en ook lieve namen. Vervolgens moest er ook een landkaart komen, want hoe maak je inzichtelijk dat iemand naar het zuiden of het noorden reist. Ook voor het schrijven van dit verhaal is het essentieel om een landkaart te hebben. Elders op de website staat één van de landkaarten uit het boek.
Internet werd een grote bron van informatie, maar ook boeken en de tv. Het kijken naar "overlevingsdeskundigen” bracht weer nieuwe inzichten en informatie. Wikipedia is onuitputtelijk in het verschaffen van informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het lezen van artikelen en de linken naar andere artikelen bracht nog meer inspiratie. Mijn zus kwam met een boekje van Ray Mears, essential bushcraft. Handig al die verhalen over het overleven in de wildernis.

In de loop van de tijd begreep ik dat dit niet alleen maar een verhaal werd. Het verhaal waar ik zomaar aan begonnen was vormde genoeg bladzijden om uiteindelijk een boek te vormen. 

 

 
UA-36289607-1